Tressmarka og Eidsvika - Arven vi fikk

Historie er viktig. Historien hjelper oss med å forstå det samfunnet vi lever i. Den er med på å skape identitet og tilhørighet til våre omgivelser. Historien om Follese vil spille en sentral rolle videre i arbeidet med follese.no

Men, det som som kommer til å bli viet størst oppmerksomhet nå i begynnelsen, er det store potensialet vi har til kroppslig og åndelig rekreasjon i de områdene som ligger "bak" Follese og mot sjøen vest for sentrum. Det området som vi kaller "Follesemarko", og det området som vi kaller Træsmarko med Eidsvika.

I disse dager er det sterke krefter som vil kommersialisere og rasere dette naturområdet. Jeg mener at dette er kortsiktig tenkning og tjener ikke nærmiljøets og Askøys beste. Jeg vil derfor komme med noen begrunnelser som for meg er viktige faktorer og som er avgjørende for å beholde området i LNF sonen det er i i dag.

Her kan de som er interessert laste ned mine begrunnelser for å ta vare på Eidsvika - Tressmarka

Klikk her for å laste ned en versjon i PDF

motvestmotvest

Fri ferdsel i strandsonen

I Norge er det allemannsrett som gir allmennheten retten til fri ferdsel og opphold i utmarka, inkludert strandsonen. Allemannsretten er regulert av Friluftsloven (lov 28. juni 1957 nr. 16). Dette betyr at du har retten til å ferdes fritt til fots, bade, padle, ro og bruke seilbåt, plukke bær, sopp og blomster, og fiske fritt etter saltvannsfisk.

Spesifikt for strandsonen, har du retten til å ferdes langs sjølinjen opp til 100 meter horisontalt fra strandlinjen, så lenge området er definert som utmark. Dette gir deg retten til å gå over andre sin eiendom, telte, bade og fortøye båt innenfor dette området. Dette vernet som gir oss alle anledning til å få oppleve naturen og tilgangen til sjø blir ødelagt for alltid om vi ikke ser verdiene dette skaper i hver enkelt og som gjør oss til samfunnsgagnlige mennesker.

motvest motvest

Naturmangfoldloven

Naturmangfoldloven (lov 19. juni 2009 nr. 100) har som formål å bevare naturens biologiske, landskapsmessige og geologiske mangfold og økosystemenes funksjonsevne. Loven legger vekt på bærekraftig bruk og vern av naturen, og den skal sikre at samfunnet tar hensyn til naturverdiene i alle plan- og beslutningsprosesser.

Et viktig prinsipp i naturmangfoldloven er føre-var-prinsippet, som innebærer at mangel på fullstendig kunnskap ikke skal brukes som begrunnelse for å utsette tiltak som kan skade naturen. Loven gir også grunnlag for å etablere verneområder, som nasjonalparker, naturreservater og landskapsvernområder, for å beskytte særlig verdifulle eller sårbare områder.

Naturmangfoldloven pålegger også offentlige myndigheter og private aktører å unngå tiltak som kan skade naturmangfoldet, og til å gjennomføre nødvendige avbøtende tiltak dersom skade ikke kan unngås. Dette kan inkludere alt fra restaurering av ødelagte naturtyper til innføring av strenge reguleringer for å beskytte truede arter og habitater.

Loven gir også allmennheten rett til å delta i miljøbeslutninger og legger til rette for at kunnskap om naturmangfold blir tilgjengelig for alle. Dette er viktig for å fremme en samfunnsutvikling som respekterer og tar vare på naturens verdier for fremtidige generasjoner

Det at loven gir allmennheten rett til å delta i miljøbeslutninger og legger til rette for at kunnskap om naturmangfold blir tilgjengelig for alle, håper jeg ikke bare er fine ord og noe som «må gjøres» for en riktig saksgang. Dette er viktig for å fremme en samfunnsutvikling som respekterer og tar vare på naturens verdier for fremtidige generasjoner.

motvest motvest

Derfor er det viktig at disse bestemmelsene kommer til syne i praktiske bestemmelser som her, bevare Eidsvika og Træssmarka og definere området som LNF sone i den nye arealplanen også. Det er det eneste rette «grønne» og mest bærekraftige politikerne på Askøy kan beslutte å gjøre i dag.

Tressmarka og Eidsvika

motvest

Bevaring av myr i Norge - Introduksjon

Først litt mer om Naturmangfoldloven. Dette er som sagt over, en norsk lov som regulerer forvaltning av naturens mangfold. Formålet med loven er å sikre at naturen med dens biologiske, mannskapsmessige og geologiske mangfold og økologiske prosesser tas vare på ved bærekraftig bruk og vern. Loven gjelder for alle sektorer som forvalter naturmangfold eller tar beslutninger som har konsekvenser for dette mangfoldet. Her vil jeg nevne noen punkter fra loven som jeg mener er viktige i denne sammenheng:

Les mer om hvorfor vi må ta vare på myrene våre, og hva loven sier

Klikk her for å åpne en PDF fil eller laste ned en versjon

Viktigheten av å bevare natur i nærmiljøet - En innsats for framtidige generasjoner

Å ta vare på natur i nærmiljøet er essensielt for å sikre et sunt og bærekraftig miljø for oss selv og kommende generasjoner. Naturen gir ikke bare estetisk glede, men spiller også en vital rolle i å opprettholde økosystemer, biologisk mangfold og klimastabilitet.

Gjennom samarbeid mellom myndigheter, private aktører og generasjoner, kan vi sikre at disse verdifulle naturområdene blir ivaretatt for fremtidige generasjoner.Det er en investering i vår felles framtid og velvære. La Eidsvika og Tressmarka fortsatt være en LNF sone.

motvest motvest

Psykisk helse

Tilgang til natur i nærmiljøet er av stor betydning for folks psykiske helse. Grønne områder og naturområder fungerer som viktige arenaer for stressreduksjon og mental avslapning. De gir et pusterom fra det hektiske bylivet og tilbyr en naturlig setting som kan hjelpe til med å gjenopprette mental balanse. Mennesker som har tilgang til grønne områder i sitt nærmiljø rapporterer ofte om lavere nivåer av stress, angst og depresjon.

Å tilbringe tid i naturen kan gi en følelse av ro og velvære, og mange studier har vist at regelmessig kontakt med naturlige omgivelser kan forbedre humøret og øke følelsen av lykke. Fysisk aktivitet i grønne omgivelser, som turgåing, sykling eller jogging, forsterker også disse positive effektene ved å kombinere fysisk trening med de mentale fordelene ved å være ute i naturen.

Videre har grønne områder en sosial dimensjon som også bidrar til psykisk helse. De fungerer som møteplasser hvor mennesker kan knytte bånd, delta i fellesskapsaktiviteter og bygge sosiale nettverk. Dette kan redusere følelsen av isolasjon og ensomhet, noe som er viktig for å opprettholde god mental helse. Dette så vi tydelig under Korona epidemien. Da ble Follesemarka og Træssmarka flittig brukt som avlastning i en vanskelig tid.

motvest motvest

Det er derfor avgjørende å bevare og fremme tilgang til natur i nærmiljøet for å sikre innbyggernes mentale velvære. Gjennom bevaring og bærekraftig utvikling av grønne områder kan vi skape sunnere og lykkeligere samfunn.

Træssmarka og Eidsvika ligger omkranset av bygdene Hetlevik, Follese, Strusshamn og Marikoven. En god regel har vært at vi her på Askøy skal slippe å sette oss i bilen for å komme oss ut i marka. Blir Eidsvika og Træssmarka tatt ut av LNF sonen den er i nå, blir denne muligheten til å kunne gå fra hjemmet og ut i naturen ødelagt.

Når vi tenker på hvor viktig dette er for vår psykiske helse og velvære, blir det en veldig dårlig løsning når vi ser at folketettheten og områdene for å kunne gå i urørt natur blir stadig innskrenket på søre Askøy.

Jeg har lenge spurt meg om hvor alle de fine ordene om bærekraft og grønt skifte skal begynne. Nasjonalt eller lokalt? Er det bare fine ord i fine festtaler? Er «grønt skifte» og «bærekraftig utvikling» bare tomme ord som blir brukt for å rettferdiggjøre prosjekter som kanskje er akkurat det motsatte? Ordene blir brukt som kamuflasje?

motvest motvest

Jeg mener at nå har Askøypolitikerne en unik sjanse til å stå rakrygget og ta en avgjørelse som ettertiden vil huske de for. At de handlet etter de lover, regler og forordninger som blir nevnt fra Storting og regjering og ned på kommune nivå.Ta vare på naturen vår! Identiteten vår!

Jeg synes også at det er på tide at vi definerer ordet vekst. Å ødelegge natur er ikke vekst. Det har vi gjort på Askøy lenge nå. Bebyggelsen har vokst, naturen har minket. Vi har ikke vært fattigere enn nå.

La Eidsvika og Træssmarka leve i fred i LNF sonen som i dag. Det er det eneste grønne og bærekraftige å gjøre. Det koster ikke noe. Det er helt gratis. Og det er en investering som vil gi avkastning langt inn i framtiden

Les mer om viktigheten av å bevare naturen i nærmiljøet - En innsats for fremtidige generasjoner

Klikk her for å åpne en PDF fil eller laste ned en versjon av dokumentet

Kilder: Naturmangfoldloven Miljødirektoratet Naturmangfold Ny plan naturmangfold